10 clarificari privind codul special de TVA

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

  1. Codul de TVA poate fi cod normal sau un cod special care se utilizeaza doar in cazul derularii anumitor tranzactii intracomunitare. Codul normal de TVA este cel la care face referire art. 316 din Codul fiscal, iar codul special este referit de art. 317 CF.
  2. Codul special se poate obtine doar de catre neplatitorii de TVA si se utilizeaza in cazul in care deruleaza tranzactii intracomunitare. Platitorii de TVA in regim normal vor folosi codul normal de TVA pentru toate tranzactiile, inclusiv pentru cele intracomunitare.
  3. Daca un neplatitor de TVA care are cod special trece la platitor de TVA in regim normal (ex. prin depasire plafon) atunci va trebui sa solicite anularea codului special de TVA. Anularea in acest caz se poate face si din oficiu decatre organele fiscale.
  4. Firmele neplatitoare de TVA care solicita obtinerea codului special, vor avea practic doua numere de inregistrare: CUI-ul obisnuit (fara RO) si codul de inregistrare speciala (cu RO). Codul de inregistrare speciala (cel cu RO) se va utiliza pentru tranzactiile intracomunitare) iar pentru restul tranzactiilor, pe facturi se va mentiona CUI-ul obisnuit, de neplatitor de TVA.
  5. Obtinerea codului special de TVA nu inseamna ca persoana va trebui sa colecteze TVA la facturile emise in mod obisnuit. De exemplu, facturile emise catre beneficiari din Romania vor fi tot fara TVA, la fel ca inainte de obtinerea codului special.
  6. Tranzactiile intracomunitare pentru care se solicita cod special sunt:
  • achizitii intracomunitare de bunuri in valoare de peste 34.000 lei/an (10.000 euro la curs 3.4 lei/eur)
  • achizitii intracomunitare de servicii de la persoane impozabile, indiferent de plafon sau
  • prestari de servicii intracomunitare catre persoane impozabile, indiferent de plafon.

7.Daca un neplatitor de TVA efectueaza livrari intracomunitare de bunuri, nu este obligat sa solicite cod special. Facturile le va intocmi de pe codul normal.

8.Codul special trebuie obtinut INAINTE de derularea operatiunilor respective .

9.Pentru obtinerea codului special de TVA se utilizeaza formularul 091.

10.In ce priveste plafonul de 34.000 lei pentru achizitii intracomunitare, acesta se utilizeaza doar pentru bunuri, nu si pentru servicii. Aceasta inseamna ca o persoana care doreste sa achizitioneze servicii intracomunitare va solicita codul special de TVA, indiferent de valoarea acestora.

Articole similare

Comentariul tau aici